Zonterapi eller Reflexologi som det också heter är förmodligen en av de äldsta metoderna för självläkning av kroppen. Såväl de gamla Kineserna som Egyptierna och de Nordamerikanska indianerna masserade fötter men även händer och ansikte i hälsobefrämjande syfte.
Inom traditionell kinesisk medicin kallas fötterna det ”andra hjärtat” och anses återspegla den inneboende hälsan!
Den moderna zonterapin grundades i början av 1900-talet av den amerikanske öron-näsa-halsläkaren William Fitzgerald. I dag använder många Henrik Hellbergs mer utvecklade tredimensionella metod där man med omvända handgrepp arbetar med hela foten (fotrygg/fotsula, skelett, muskler/mjukdelar och hud). Det gör att behandlingen både upplevs som skönare av klienten men även att effekterna av behandlingen blir mer kraftfull.
Zonterapin bygger på de naturmedicinska teorierna om de kroppsliga sammanhangen och inte som skolmedicinen på att behandla symptomen.
I naturmedicinsk sjukdomsteori anser man att kroppen har ett mycket väl utvecklat kommunikationsnät inte bara för nerv-, blod- och lymfbanor och cellkommunikationen utan också för kroppens meridianer (energibanor). Detta gör att symptom kan uppstå på helt andra ställen i kroppen än där problemet finns.
Grunden för allt zonterapeutiskt arbete är att förbättra de utrensande organens förmåga och på så sätt få bort blockeringar, spänningar och sjukdomar som sitter i andra delar i kroppen.
Enligt zonterapins filosofi representeras hela kroppen, med skelett, muskler och organ i olika reflexzoner på fötter, händer, ansikte, öron osv. Stimulerande tryck, massage, drag eller noppning på dessa områden ökar cirkulationen och löser upp spänningar och blockeringar i motsvarande kroppsdel och stärker kroppens egna läkningsprocesser.
Med zonterapi kan man komma tillrätta med många typer av både akuta och kroniska besvär t ex
- Rygg/Nackproblem
- Spända muskler
- Ledproblem
- Tennis/Golfarmbåge/Musarm
- Lungproblem
- Mag/Tarm besvär
- Organstörningar
- Hormonella obalanser
- Barnlöshet
- Stress, Allergier, Migrän
Undersökning och behandling görs med massage och tryck (djupt och ytligt) av underben och fötter vilket ger stimulering av de olika områdena. Om det ömmar eller smärtar visar det på sämre cirkulation i ett område. När blockeringen släpper och cirkulationen ökar kan vävnaden kan ta upp syre och näring och att göra sig av med avfallsämnen.
Gör det ont? En zonterapibehandling kan kännas lite, framför allt första gången eller om man har någon infektion på gång i kroppen. En behandling ska inte vara för smärtsam men det kan göra ”skönt-ont” men som helhet är en behandling avslappnande och behaglig. Vissa zoner känns naturligt lite mer medan smärta eller obehag i andra kan skvallra om obalanser.
Efter en behandling kan man känna sig både pigg och vital, att cirkulationen ökat och lätt som ”bomull” i fötterna. Man kan också känna av vissa utrensningssymptom eller förstförsämringar som huvudvärk, trötthet, frusenhet, snorighet m.m. Det är kroppens sätt att göra sig av med det gamla och ska ses som ett tecken på att kroppen har svarat bra på behandlingen och att läkningsprocessen kommit igång.
Behandlingen kan med fördel kompletteras med Öronakupunktur, Massagebehandling och Kraniosakralterapi.
Ansiktszonterapin kan precis som fotzonterapin spåras långt tillbaks i tiden. Dagens moderna metod är en kombination av den orientaliska medicinens grundprinciper men också kompletterad med indianska ansiktszoner, liksom med neurologiska punkter i ansiktet. Metoden består av en kombination om 7 faser som har satts samman av danskan Lone Sorensen som forskat och arbetat med detta sedan 1980-talet.
Ansiktet behandlas med tryck på olika zoner och punkter vilket ökar cirkulationen lokalt i ansiktet men också stimulerar och aktiverar motsvarande organ i andra delar av kroppen. Det är en mycket effektiv behandlingsmetod när det gäller att lösa upp blockeringar och spänningar i kroppen.
Även om syftet med behandlingen är att i första hand stimulera meridianer, centrala nervsystemet och cirkulationen, påverkar ansiktszonterapin också ansiktet så att man blir vackrare. När blodcirkulationen i ansiktet ökar transporteras slagg och svullnader lättare bort och huden blir fräschare. Behandlingen motverkar dessutom förekomsten av rynkor.
Strykningsterapi / Vitalitetsterapi
Ett mjukare alternativ till zonterapin som ibland kan ge för starka reaktioner. En mycket mjuk, lugn och avstressande metod där man arbetar med en uppmjukning av foten kombinerat med kroppens meridianer (energibanor) som kommer fram i underbenet. Behandlingen fyller på med uppbyggande och läkande energi samtidigt som stress förs ut och blockeringar släpper. Behandlingen är lämplig för personer som är extra känsliga, stressade, utarbetade eller smärtkänsliga samt de med långvariga kroniska tillstånd.
Metoden är också mycket lämplig att varva med zonterapibehandling.
Öronpressur, även kallat auriculoterapi, kan ges med nålar eller pressur. Jag använder pressur som tillämpas med små plåster med nålar, kulor eller frön på. Dessa små plåster kan sitta kvar lite längre och ger då en längre tids stimulans/effekt.
Öronakupunkturen är bra för avslappning, välbefinnande och lugn, för olika akuta och kroniska tillstånd som t ex. smärttillstånd. Förstärker och ger mer långvarig effekt av övriga behandlingar.
Metoden används också framgångsrikt för olika typer av avvänjning som t ex rökning, sötsaker, mat (men även för drogavvänjning men då rekommenderas specialister på just den problematiken).
Workshop – Zonterapi för hemmabruk en kurs där du får lära lite dig om vad zonterapi är, om de reflexerande zonerna och hur du kan använda dig av zonterapin för egen friskvård.
För mer information om nästa workshop anmäl ditt intresse här